Dru Yoga komt voort uit een eeuwenoude Indiase traditie. De ontwikkelde technieken zijn van een tijdloze aard en speciaal ontwikkeld voor de Westerse mens. Dru Yoga maakt gebruik van een specifieke combinatie van vloeiende en zachte bewegingen, eenvoudige ademhalingstechnieken, mudra's (handgebaren), affirmaties, meditatie- en ontspanningstechnieken. Deze vormen samen een uitstekende methode om een fysiek, emotioneel en mentaal evenwicht te vinden. Bij Dru yoga gaat veel aandacht naar de adem- en energiestromen tijdens de fysieke bewegingen en yogahoudingen. Elke les eindigt met een diepe ontspanning (begeleide visualisatie).
 
Dru yoga wordt ook wel ‘Yoga van het hart’ genoemd. Het heeft een rechtstreekse gunstige uitwerking op het krachtige energieveld dat het hart omgeeft. Deze zachte maar intense yoga is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, gezondheid of conditie. 
  • Dru yoga is een spirituele vorm van yoga.
  • Dru Yoga is ontspannen bewegen, fysiek, maar zeker ook innerlijk, in het aandachtig meemaken van de bewegingen. Zodoende word je jezelf bewust.
  • Dru yoga combineert rustig bewegen en bewust ademhalen. Daardoor gaat je aandacht naar binnen.
  • Dru Yoga is geschikt voor alle leeftijden! Aandachtig en langzaam bewegen we op muziek. Dit werkt ontspannend op verschillende niveaus.

anahata_77

Integratie yoga en meditatie
Dru yoga helpt je in harmonie te komen met jezelf: je hoofd ‘leeg’ maken, je emoties in balans krijgen
en vitaal blijven. Door de aandacht voor je lichaam kom je stevig op de aarde te staan. Het aandachtig samen bewegen
is een prachtig proces van afstemmen op je innerlijke kracht. Door de aandacht voor de ademhaling word je rustig en kan je energie zich herstellen. Yoga en meditatie kunnen een dagelijks rustpunt in de dag worden waardoor je dicht bij jezelf komt en de regie over je eigen leven in handen neemt. Een cursus Dru Yoga (als vorm van aandachttraining) is een prettige mix van fysieke inspanning (in een rustig tempo), bewuste ademhaling, concentratie en diepe ontspanning. Je wordt kalm en je aandacht gaat naar binnen. Dit alles kan je in aanraking brengen met de heelheid. Dan wordt het leven: leven in aandacht.

Dru yoga als een vorm van mindfulness
Door de aandacht voor je adem word je rustig van binnen en kan de energie zich herstellen. Het trainen van de aandacht is een continue proces waarbij steeds weer nieuwe dingen te leren zijn. Het aandachtig samen zijn en bewegen is een intens proces van wederzijds afstemmen en van elkaar leren. Lichaamsbewustzijn helpt ons 'uit het hoofd' te komen. Elke les begint met het afstemmen op je lichaam door middel van een korte meditatie. Ook zingen helpt daarbij. Bij de ontspanning doen we de bodyscan om de aandacht te richten en visualisatie helpt om nog dieper te ontspannen.

Dru is de Indiase naam voor de poolster, de enige ster die stil staat recht boven ons hoofd. Het beoefenen van Dru Yoga - als vorm van energiewerk - geeft je de gelegenheid in contact te komen met je lichaam, met je diepere gevoelens, met stilte in jezelf wanneer je gedachten tot rust komen en nog slechts voorbij zweven als wolkjes aan de stralende hemel. Door af te stemmen op het diepe indigoblauw van de sterrenhemel ontstaat er innerlijk stilte en rust waarbij we mooie gedachten en gevoelens kunnen ervaren. De waan van de dag komt even tot stilstand. Daardoor kan er van binnen echt iets met ons gebeuren. Het is als het ware advent: dat wat uit de toekomst naar ons toe wil komen. Alsof er een bloem opengaat. Dat gaat niet zonder strubbelingen maar de knop gaat open bij voldoende aandacht en licht. Dan ervaar je wat het hart, de kern is van alle dingen. Je wordt je bewust van jezelf en daardoor groei je.

De Legende van Druvam
Dru of Druvam was de zoon van een belangrijke koning met twee vrouwen. Op een dag - toen hij bij zijn vader kwam - stuurde zijn jaloerse stiefmoeder hem weg en zei dat hij nooit goed genoeg zou zijn. De koning die verblind was door zijn liefde voor deze vrouw, zei niets. Druvam voelde zich afgewezen en rende naar zijn moeder. Troostend zei ze: “Er bestaat een andere vader die je nooit in de steek zal laten”.
Dru rende het paleis uit op zoek naar de andere vader. Diep in het bos ging hij vermoeid bij een boom zitten. Ondanks het feit dat hij pas 5 jaar was, begon hij te mediteren en intens te bidden. Zijn woorden bleven niet onopgemerkt. Gegrepen door deze oprechtheid verscheen God aan Dru in een visioen en vroeg wat hij wilde.
Opgewonden vroeg Dru: “Ik zou het liefst naar een plek gaan waar niemand mijn plezier en zekerheid af neemt, een plek ook die nooit verandert.” Gerustellend zei God “Die zul je krijgen, maar eerst moet je terug gaan en een actief leven leiden als prins en toekomstige koning. Ik beloof je de Poolster als laatste thuis te geven, omdat deze zo onbeweeglijk aan de hemel staat”.
Druvam keerde terug naar het paleis waar zijn vader hem liefdevol ontving. Jaren later werd Druvam een nobele koning en regeerde met wijsheid en rechtvaardigheid. Hij verloor nooit zijn gevoel van innerlijke vrede. Toen hij uiteindelijk stierf kreeg zijn ziel de Poolster als laatste thuis. In India is de Poolster bekend als de Dru ster.